Sembelit Petanda Awal Kanser

Sembelit merujuk kepada proses pembuangan air besar yang kurang daripada 3 kali seminggu atau sukar ketika ingin melakukannya. Ia juga merujuk kepada najis keras,meneran ketika membuang air besar & rasa tidak puas selepas membuang air besar. Antara punca sembelit ialah diet,genetik,gangguan hormon & kesan sampingan ubat-ubatan. Sembelit sering terjadi di kalangan wanita & ianya boleh menyebabkan buasir, sindrom usus rengsa (IBS),divertikulosis & kanser usus. Terdapat banyak petanda kanser usus antaranya ialah kurang selera makan, badan susut & sembelit bercampur cirit-birit.


Bagi kanser usus, andainya mempunyai sejarah ahli keluarga yang menghidapnya,anda dicadangkan buat penyaringan. Katakan ibu atau ayah menghidapnya pada usia 50 thn, anda dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan ketika berumur 40 thn atau 10 tahun lebih awal. 

Di samping genetik, amalan pemakanan seperti mengambil daging & diet western dikenal pasti sebagai punca kanser usus. Sate atau daging yang dipannggang hanya diambil 2 kali sebulan kerana kandungan karsinogen yang tinggi boleh menyebabkan kanser. Ada kalanya sembelit merupakan kesan sampingan daripada rawatan yang diterima. Contohnya, pesakit kanser yang menerima rawatan radioterapi kerana ia merosakkan usus. Pesakit Parkinson & strok turut berdepan masalah yang sama disebabkan mereka tidak banyak bergerak & hanya berbaring.

Cara-cara Mencegah Sembelit

1) Bersenam cara terbaik untuk merangsang usus yang kemudian melancarkan pembuangan air besar. Sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 30-45 minit. 
2) Pengambilan serat & air yang cukup adalah merupakan cara terbaik untuk mencegah sembelit.
3)   Pengambilan supplemen yang melancarkan & membersihkan usus

Set Shaklee Digestive Health 

Set Shakelee Digestive Health dapat membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman untuk kekal sihat. Kebaikan set ini ialah:

  1. Melegakan sembelit
  2. Meningkatkan kesihatan sistem penghadaman
  3. Menyokong kesihatan usus
  4. Membantu menyahtoksik badan
  5. Membantu mengurangkan berat badan
  6. Melegakan perut yang tidak selesa


shaklee digestive health set,set kesihatan penghadaman shaklee
Set Digestive Health

Herblax --> julap lembut untuk memudahkan anda membuang air besar
Peppermint ginger plus --> melegakan senak perut & membuang angin
Alfalfa --> mengandungi banyak serat & mengandungi enzim penting untuk
                 penghadaman
ESP --> memberi tenagaSumber: iSihat


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:


Dayang Ruqayyah bt Abang Jamari
 sms/whatsApp: 017-5478807
 Emel : vada_beckham23@yahoo.com.sg

0 comments:

Post a Comment