CoQHealth Plus: Sering berasa letih? CoQHealth Plus mampu mengatasinya.

Jika anda sering berasa letih, ia mungkin berpunca dari jantung dan koenzim Q10 (CoQ10) yang diperlukannya. Saiz jantung adalah lebih kurang sebesar genggaman tangan dan ia terdiri daripada tisu otot khas. 
Tisu otot jantung adalah sesuatu yang menakjubkan dan hanya dijumpai pada satu tempat sahaja iaitu di jantung. Bukan seperti dua jenis otot yang lain, otot boleh kawal dan otot luar kawal, otot-otot jantung tidak tahu berehat dan tidak pernah penat mengepam darah ke seluruh badan melalui saluran darah sepanjang 60,000 batu.
Jantung berdegup sebanyak kira-kira 72 degupan setiap satu minit dan 100,000 degupan setiap hari tanpa henti selagi anda masih hidup. Ini merupakan suatu kerja keras dan untuk melaksanakan tugas ini jantung anda memerlukan tenaga yang amat banyak. 

Mendapatkan tenaga tidak menjadi masalah semasa kita muda. Badan kita mengeluarkan semua tenaga yang diperlukan oleh jantung. Tetapi apabila kita semakin tua, sistem enzim kita mula menjadi perlahan, dan tenaga yang dibekalkan kepada jantung semakin berkurangan. Oleh itu, apabila usia kita mencecah 50-an dan 60-an, jantung kita secara mendadak mengalami kekurangan tenaga.

Apabila jantung anda tidak memperolehi tenaga yang mencukupi, sudah semestinya ia tidak akan mampu untuk mengepam darah dengan begitu cekap menerusi arteri, vena dan kapilari yang berjumlah sepanjang 60,000 batu itu. Talian saluran darah ini menampung semua organ badan anda serta bertrilion sel dengan membekalkan oksigen dan nutrien-nutrien perlu sepanjang masa. Sekiranya sel-sel dan organ-organ itu tidak memperolehi oksigen dan nutrien dengan mencukupi, gejala pertama yang akan berlaku ialah anda akan berasa letih dan tidak bermaya. Jika keadaan ini dibiarkan berterusan, anda mungkin akan jatuh sakit.

Oleh itu, jika anda merungut bahawa anda tidak lagi bertenaga seperti dahulu, masalah anda mungkin berpunca daripada keadaan jantung yang tidak memperoleh tenaga dalam jumlah yang benar-benar diperlukannya.

Tenaga jantung

Di dalam setiap sel yang bertrilion banyaknya itu, terdapat loji-loji penjana tenaga yang dikenali sebagai mitokondria. Reaksi biokimia yang kompleks berlaku di dalam mitokondria untuk menukarkan makanan menjadi tenaga kimia (adenosine triphosphate atau ATP). ATP merupakan sejenis molekul yang mengandungi tenaga tersimpan seolah-olah seperti sebuah bateri yang diperlukan oleh sel-sel untuk berfungsi dengan lancar. 

Koenzim Q10 (CoQ10) merupakan komponen yang penting dalam proses pengeluaran ATP dan tanpa CoQ10 tenaga tidak akan dapat dikeluarkan. Maka tidak hairanlah jika otot jantung, yang merupakan suatu tisu yang paling aktif, mengandungi 10 kali ganda lebih banyak CoQ10 berbanding mana-mana organ lain dalam badan. Tetapi malangnya, pengeluaran CoQ10 oleh badan kita menjadi perlahan apabila kita semakin berumur.

Apabila umur anda mencecah 40-an, CoQ10 anda akan berkurangan sebanyak 40 peratus berbanding semasa anda berumur 20-an dahulu. Apabila umur anda mencecah 70-an pula, jumlah CoQ10 anda akan berkurangan sebanyak 60 peratus.

Tisu otot jantung dan paras CoQ10

Semua sel memerlukan CoQ10 tetapi sesetengah daripadanya adalah lebih sensitif terhadap paras CoQ10 yang rendah. Beberapa jenis sel, tisu atau organ mungkin mengalami masalah kekurangan CoQ10 tetapi masih lagi dapat berfungsi dengan baik. Namun demikian, bagi sel, tisu atau organ yang lain mungkin amat sensitif terhadap kekurangan CoQ10 walaupun ia cuma penurunan dalam kuantiti yang sedikit sahaja dan boleh membawa kepada kelemahan, keletihan dan beberapa penyakit yang lain.

Bahagian badan yang sensitif terhadap paras CoQ10 yang rendah ialah jantung, otak, sistem imun dan juga tisu-tisu gusi. Organ yang paling sensitif terhadap paras CoQ10 yang rendah ialah jantung. Ini mungkin satu sebab mengapa penyakit jantung tersenarai sebagai antara penyakit pembunuh utama di dunia. Tetapi ada berita baiknya; tenaga dapat dikembalikan kepada sel-sel tersebut dengan pengambilan suplemen CoQ10.

Sumber CoQ10

Walaupun CoQ10 boleh didapati secara semulajadi di dalam banyak jenis makanan seperti daging lembu dan sayur-sayuran, jumlah CoQ10 di dalam makanan-makanan tersebut adalah sangat kecil. Adalah amat sukar untuk memperolehi lebih daripada lima miligram (mg) CoQ10 sehari daripada makanan kita.

Oleh itu, pengambilan suplemen CoQ10 disarankan bagi membekalkan keperluan tenaga optimum badan, terutamanya jantung. Oleh kerana ramai yang mempunyai paras CoQ10 yang rendah selepas melangkaui umur 35 tahun, maka mengambil suplemen CoQ10 adalah difikirkan sebagai suatu pelaburan yang amat berharga untuk mencapai kesihatan optimum di usia emas.

Ramai juga yang mengambil suplemen koenzim Q10 lazimnya melaporkan peningkatan mendadak dalam paras tenaga mereka sebaik sahaja mereka mula mengambil bentuk CoQ10 yang larut air. Mereka dapat bermain lebih banyak golf, dapat kembali semula ke gelanggang tenis, dan selepas semua itu masih mampu meluangkan masa bersama anak dan cucu-cucu mereka.


CoQHealth Plus Shaklee
CoQHealth Plus ShakleeNasib baik Shaklee ada CoQHealth Plus. CoQHealth Plus mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E & ekstrak Teh Hijau yang didatangkan di dalam kapsul bioketersediaan dengan sistem penyampaian minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksimum & penyerapan yang lebih baik. CoQ10 telah ditunjukkan dapat:


  • menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
  • menggalak & melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
  • meningkatkan peredaran darah
  • membantu menambah & mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah

Perbezaan Shaklee


  1. Anda perlu memakan hampir 1.7kg ayam atau 28 cawan brokoli utntuk mendapatkan jumlah yang setara dengan 28mg CoQ10 di dalam CoQHealth Plus
  2. Kombinasi CoQ10 & Vitamin E dipercayai untuk mengukuhkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalam vitamin E kerana CoQ10 membantu mengitar & menjana semula Vitamin E, untuk memberikan perlindungan antioksidan berterusan terhadap sel-sel tubuh.
  3. Ekstrak teh hijau mengandungi procyanidins yang telah ditemui dapat membantu menyokong kesihatan endothelium (lapisan tisu antara kapilari darah & jantung)
  4. CoQ10 berasal daripada sumber semulajadi melalui kaedah penapaian yis. Bahan mentahnya merupakan satu-satunya CoQ10 semulajadi daripada yis yang ditapai yang terdapat pada masa kini,yang sumbernya telah diuji & diyakini mempunyai kualiti yang tinggi dalam sumber bioketersediaan CoQ10 nya
  5. Tanpa Gluten (orang yang alergik gluten boleh makan. Yeay!!)


Testimoni CoQHealth Plus:

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:


Dayang Ruqayyah bt Abang Jamari
 sms/whatsApp: 017-5478807
 Emel : vada_beckham23@yahoo.com.sg

0 comments:

Post a Comment