Panduan Memilih Pam Susu

Pada masa kini, pam payu dara umpama aksesori berharga kepada ibu menyusu yang bekerja. Pelaburan besar dilakukan oleh ibu yang memilih penyusuan eksklusif. Sejumlah wang yang besar dilaburkan untuk mendapatkan pam yang lengkap dan sesuai bagi merealisasikan impian penyusuan tersebut.
Oleh kerana anda sudah membuat pelaburan yang besar, pastikan pam yang dibeli memberi kesan efektif yang memuaskan hati. Jangan terpengaruh dengan saranan daripada orang lain berkenaan sesuatu jenama pam payu dara kerana setiap orang berbeza-beza keperluannya.

Bagi ibu bekerjaya yang mempunyai jadual kerja yang ketat, penggunaan pam elektrik amat disyorkan. Bagaimanapun semasa membuat pilihan, anda disarankan memilihh pam yang menyerupai cara hisapan bayi. Faktor ini membezakan keberkesanan pam ataupun sebaliknya. Antara ciri-ciri yang perlu diberi perhatian dalam pemilihan pam elektrik adalah seperti berikut:

1. Keselesaan

Biasanya, pam elektrik automatic mempunyai ciri kekuatan sedutan, auto-cycle atau cycle yang boleh dikawal di mana ia selesa digunakan. Malahan sesetengah pam yang lebih canggih dan mahal berupaya melakukkan fasa rangsangan untuk merangsang pancutan reflex. Ia hanya boleh diselaras dengan menekan atau memutar butang tertentu.

2. Keberkesanan

Pilih pam elektrik yang dicipta menyerupai cara hisapan bayi iaitu sekurang-kurangnya 200-240 mmHg. Pam yang mempunyai cirri auto-cycle terbukti lebih berkesan berbanding pam yang memerlukan anda menekan sebarang punat atau butang untuk melepaskan hisapan.

3. Cara mengepam

*Sebelah payu dara

Pam ini sesuai jika anda menggunakan secara sambilan iaitu anggaran dua kali mengepam dalam sehari.

*Kedua belah payu dara

Mengikut kajian, pam yang berupaya mengepam kedua-dua belah payu dara pada waktu sama terbukti lebih berkesan bagi tujuan menrangsang penghasilan hormone prolaktin seterusnya penghasilan susu lebih baik. Pam ini disyorkan kepada ibu-ibu berkerjaya yang sibuk dan kesuntukan masa.

4. Ketahanan pam

Pastikan pam pilihan anda tahan lama kerana ia dianggap sebagai pelaburan jangka panjang. Pemilihan pam elektrik perlu mengambil kira faktor ketahanan motornya.

5. Harga

Pam payu dara elektrik berkualiti biasanya lebih mahal harganya iaitu dalam lingkungan RM350 hingga RM2000, bergantung kepada jenis dan jenamanya. Anggaplah ia sebagai satu pelaburan jangka masa panjang kerana penyusuan susu ibu jauh lebih menjimatkan kerana anda tidak perlu membeli susu formula.Daripada pengalaman saya, saya pada mulanya telah membeli Medela Harmony (manual) untuk mengumpul susu. Memang selesa tetapi tangan saya cepat rasa sakit selepas sebulan menggunakannya. So saya pun tekad untuk membeli Medela Freestyle since saya jeles tengok kawan saya cepat je habis pam bila dia mengggunakan Medela Freestyle. Medela Freestyle memang sangat best,selesa & effisen. Memang tak rugi beli walaupun harganya mahal berbanding jenama pam yang lain.  Saya syorkan jenama Medela kerana pam jenama ini mempunyai "two phase expression" yang menyerupai cara hisapan bayi. Jadi, para ibu sekalian, anda haruslah bijak memilih pam susu yang sesuai dengan diri anda. Selamat Mengepam!


Sumber:Pa&MaPertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:
Dayang Ruqayyah bt Abang Jamari
 sms/whatsApp: 017-5478807
 Emel : vada_beckham23@yahoo.com.sg


0 comments:

Post a Comment