DHA ialah sejenis asid lemak omega-3 yang berantai panjang, ianya
boleh didapati dalam setiap sel dalam badan kita. DHA merangkumi kira-kira 97
peratus dan 93 peratus daripada semua asid lemak omega-3 dalam otak dan mata.
Bayi yang sedang membesar tidak mempunyai kecekapan untuk
mengeluarkan DHA mereka sendiri dan ia mesti memperolehi nutrien penting ini
melalui uri semasa kehamilan dan daripada susu ibu selepas lahir. Berapa banyak
DHA yang diperolehi oleh janin bergantung kepada berapa banyak DHA yang dapat
disalurkan daripada DHA ibunya. Sekiranya
pengambilan DHA oleh ibunya itu sederhana atau rendah, maka paras DHA pada bayi
juga akan turut menurun. Kajian
menunjukkan ibu mengandung yang mengambil suplemen DHA akan melahirkan bayi
yang mempunyai paras DHA yang dengan ketaranya lebih tinggi dalam otak mereka.
Oleh itu, kita boleh mengesahkan di sini pengambilan suplemen DHA
oleh ibu mengandung dan menyusu, dengan ketaranya dapat meningkatkan paras DHA
pada janin dan bayi yang telah lahir.
DHA daripada Sumber Diet
·
Alga (rumpair)
· Jenis ikan yang berlemak
termasuk ikan bilis, ikan salmon, ikan hering, ikan tenggiri, tuna dan ikan
halibut
·
Daging organ seperti hati
·
Sejumlah yang kecil
didapati dalam kuning telur
Nasihat
memakan ikan dan amaran pemakanan daripada badan-badan pakar di USA American
Heart Association, United States Food and Drug Administration (FDA) dan
Environmental Protection Agency (EPA) semuanya telah mengeluarkan nasihat
tentang pemakanan ikan. Amaran ini dikeluarkan sebagai tindak balas terhadap
penemuan sesetengah ikan mengandungi methylmercury, iaitu sejenis
pencemar yang sekiranya berada pada paras yang tinggi boleh membahayakan sistem
urat saraf janin yang sedang membesar, bayi yang baru lahir dan juga
kanak-kanak yang baru bertatih. Adalah dianggarkan hampir 60,000 kanak-kanak
setiap tahun dilahirkan dengan dibebani risiko masalah neurologi yang
disebabkan oleh pendedahan kepada methylmercury semasa dalam rahim ibu.
Untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada raksa ini, FDA
mengesyorkan ibu mengandung dan menyusu dan juga anak-anak kecil supaya memakan
tidak lebih daripada 12 auns ikan yang dimasak setiap minggu serta memilih
pelbagai jenis ikan daripada memakan hanya satu jenis sahaja. Mereka hendaklah
mengelakkan diri daripada memakan ikan besar seperti ikan yu, todak, tile dan ikan tenggiri raja yang semuanya
mengandungi methylmercury pada paras paling tinggi.
DHA daripada susu ibu
berbanding DHA daripada minyak ikan
Minyak ikan diperolehi daripada tisu ikan yang berminyak dan ia
mengandungi DHA dan EPA (asid eicosapentaenoic). Meskipun demikian, suplemen
minyak ikan biasa mengandungi EPA dengan jumlah yang agak tinggi dan sebaliknya
mengandungi DHA hanya sekadar sederhana sahaja. Pada orang dewasa, DHA dan EPA
dapat dihadam serta diserap. Tetapi, pada bayi dan janin, EPA mungkin bersaing
dengan DHA untuk merebut tempat dalam membran sel saraf, dan ini mungkin
membahayakan otak yang sedang berkembang, dan juga perkembangan mata dan sistem
saraf. Dalam susu ibu manusia, jumlah DHA adalah empat kali lebih tinggi
daripada jumlah EPA - Sememangnya, alam semulajadi adalah yang terbaik!
Penyulingan molekular
Sesetengah pengilang mengeluarkan minyak ikan melalui proses yang
dikenali sebagai 'penyulingan molekular' untuk menghapuskan methylmercury dan
toksin lain yang wujud dalam ikan. Bagaimanapun, proses ini tidak mungkin dapat
menghapuskan 100% methylmercury kerana dengan kaedah yang digunakan sekarang
ini, pasti masih boleh meninggalkan sedikit sebanyak kesan toksin - mungkin pada
paras yang tidak boleh dikesan. Ia banyak bergantung kepada kesan sensitif alat
ujian yang diguna.
Dosej yang disyor
Pakar dari Institut Kebangsaan National Institute of Health dan
International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (NIH/ASSFAL)
telah mengesyorkan pengambilan sebanyak 300 miligram DHA setiap hari bagi ibu
mengandung dan menyusu. Terdapat banyak formula susu untuk diambil semasa hamil
dan untuk bayi yang mengandungi DHA, tetapi parasnya selalunya rendah. Suplemen
tambahan adalah disyorkan.
Di samping itu, sesetengah kajian menyarankan paras DHA yang
mencukupi dalam diet seorang ibu yang baru melahirkan anak, mungkin memainkan
peranan dalam membantu mewujudkan kesejahteraan emosi ibu selepas melahirkan
anak.
Sumber:
© Utusan Melayu (M) Bhd
0 comments:
Post a Comment